dimarts, 22 de març del 2011

Els aficionats als llibres

Hi ha qui es deu preguntar qui són els happy few...

Només es tracta d’una dedicatòria. Stendhal dedica misteriosament la seva La cartoixa de Parmato the happy few”. El llibre és en francès i la dedicatòria és en anglès. No hi ha més explicacions, simplement aquesta frase al final del llibre, i dels seus altres llibres bons, El roig i el negre i Passejades per Roma. Ell mateix ho traduí com “a les ànimes sensibles”.

Els happy few serien els pocs feliços capaços d’apreciar un llibre com La cartoixa de Parma, o sinó concretament aquest, algun llibre similar, amb valor literari. Els happy few estan per sobre de nacions, religions o equips de futbol; no es diferencies per credos o fronteres: són els amants de la lectura, aquells de qui Virginia Woolf digué que al cel no tenien res per oferir-los perquè s'havien estimat els llibres. Encara que La cartoixa és una obra molt europea, m’imagino que d’amants de la lectura i de gent capaç d’apreciar els llibres bons n’hi ha a tots els països i a totes les cultures, per estrangeres i poc desenvolupades des del nostre punt de vista que ens semblin, i encara que els llibres no siguin els mateixos en tots els casos.

(No s’ha de confondre els happy few amb l’èl·lit intel·lectual que manega les polítiques culturals de cada país com a propaganda patriòtica. Els happy few són els que llegeixen de debò, no com a instrument per prosperar, i estan al marge de càrrecs o polítiques.)

Per dir-ho clar i català: els happy few són els pocs feliços capaços d’apreciar els llibres bons, els pocs feliços que frueixen de debò amb un bon llibre.

(PS Aquesta és la mena de cosa que si haguessin sentit que deia els companys i les companyes de classe d’aquella època s’haguessin rigut de mi quinze dies seguits. Jo no veig que faci cap gràcia. Ara, tampoc puc descartar que hi hagi qui tingui un criteri més autoritzat que el meu per determinar què fa gràcia.)

1 comentari:

Clarissa ha dit...

(Si algú sap alguna cosa més dels haapy few que pensa que jo hauria de saber i no sé, està convidat a deixar un missatge i explicar-m'ho.)